Måla väggarna

Måla väggarna

I den här artikeln om att måla om en inomhusvägg får du veta mer om:

  1. Bra att veta när man ska måla om väggar.
  2. Material och verktyg du behöver när du ska måla.
  3. Förarbete innan du ska måla väggen.
  4. Så här målar du inomhusväggen.

Ett av de mest självklara gör-det-själv jobben är att måla om väggarna i huset. Det är dessutom roligt att utföra eftersom man ser resultatet av sina ansträngningar under tiden man målar. Att måla är ett snabbt och enkelt sätt att förnya huset. Innan du köper hem färgen och tar dig an verket, är det några saker du bör tänka på. Undersök om väggarna är i dåligt skick, ta reda på vilken sorts färg väggen tidigare varit målad med och bestäm vilka krav du har på den nymålade ytan. Utifrån dessa kunskaper kan du bedöma hur lång tid du behöver innan du är färdig med hela målningsarbetet.

Själva målningen går ofta ganska snabbt, men förarbetena kan ibland ta en hel del tid i anspråk. Trots detta bör du inte pruta på förarbetet. Ett noggrant utfört förarbete gör att målningen går som en dans. Innan du börjar måla måste du skydda golv och möbler från målarstänk. Detta är speciellt viktigt om du målar med en latexfärg, eftersom sådan färg som torkat in är mycket svår att få bort. Tejpa alla lister, dörrfoder och andra detaljer som sitter nära den väggyta du ska måla, med maskeringstejp. Hur säker du än är på handen kan du slinta och få målarfärg på trädetaljerna. Det färdiga arbetet ger då ett lite slarvigt intryck.
Om du "bara" ska tvätta väggarna med målarsoda innan du börjar måla, var noggrann. Att man tvättar tills väggen verkar helt ren från smuts och fett är ganska naturligt, men det är lätt att skölja väggen för få gånger. Skölj väggen med rent vatten och en svamp. Byt sköljvatten flera gånger. När du har sköljt väggen och vattnet inte längre känns halt är ytan fri från sodalösning. Se över rummet du ska måla innan du köper färg och penslar. Det är inte bara ytan du ska veta när du kommer till affären. Det är också bra att ha noterat om det finns svåråtkomliga ställen, till exempel bakom rör eller element i rummet. Då kan det vara bra att investera i en elementpensel eller -roller.
Bestäm också om du kan behöva förlängningsskaft på rollern eller inte. Skaftet ger dig större kraft när du målar, men kan också vara till hinder, till exempel om du ska måla i ett litet utrymme. Om du vet vad du behöver innan du går till butiken är risken inte så stor att du lockas av det stora sortimentet och förköper dig.

Värt att veta

När du vattentestar ett målningsunderlag får du reda på vilken färg som väggen senast är målad med.

Om färgen löses av vatten är det troligtvis en limfärg.
Om väggen färgas mörk av vatten är det förmodligen en kalkfärg.
Om ytan blir grovt knottrig är väggen sandfärgsgrängad. Borsta bort damm och lösa sandkorn.
Om ytan inte påverkas alls är väggen målad med latex, alkyd eller oljefärg.

Det här behöver du när du ska måla om en inomhusvägg:

Verktyg och material som du behöver när du ska måla om inomhusväggar
Verktyg:
Olika roller, målarrullar (1) Penslar i olika storlekar (2) Spardyna (3) Färgtråg (4) Tvättsvamp (5) Piassavakvast 
(6) Slipkloss (7) Skruvmejsel (8) Skyddshandskar (9)

Material:
Målarsoda, Slippapper, Sandspackel, Maskeringstejp, Målarfärg.

 

  • mala-om-inomhusvagg
  • bild2 g6-k11
  • mala-om2g